Over ons

Wij zijn een enthousiaste groep buitenlands gediplomeerde artsen samen met anderen die een hart hebben voor deze vereniging. Wij doen op vrijwillige basis aankomende buitenlandse artsen steunen en adviseren tijdens de voorbereiding van de assessment procedure maar ook voor wat erna komt. Advies geven, netwerken en motiveren om een reƫle kans te maken zowel op de Nederlandse arbeidsmarkt als om in aanmerking te komen voor specialistische opleidingsplaatsen.

Bij de oprichting van de vereniging bestond er in Nederland nog geen organisatie die zich bezig hield met het opleiden of voorbereiden van buitenlands gediplomeerde artsen. Gelukkig is dat inmiddels verandert.

ONZE oorsprong

Er is een groep buitenlandse gediplomeerde artsen die vanaf het jaar 2008 bezig zijn geweest met het verstrekken van advies en informatie door middel van een forum. Deze voormalige groep heeft hard gewerkt. Zij hebben destijds de KNMG benaderd en ervoor gezorgd dat wij wekelijks Medisch Contact (tijdschrift voor artsen) konden krijgen en zo op de hoogte blijven van de allerlaatste medische ontwikkelingen. Ook hebben zij ervoor gezorgd dat wij een stage in een huisartsenpraktijk konden krijgen. Wij zijn hier erg dankbaar voor maar hebben door de jaren heen gemerkt dat steeds dezelfde vragen en frustraties naar boven blijven komen.

ā€œHoe moet ik mij voorbereidenā€™ā€™?

Dat is een ingewikkelde vraag en moeilijk om te beantwoorden. Iedereen heeft een andere achtergrond, taal en cultuur en/of persoonlijke redenen die hun naar Nederland heeft gebracht. Wel hebben wij allemaal hetzelfde doel; aan de slag gaan als arts in Nederland.

In Noord- Amerika hebben ze de USMLE en in Spanje de CTO ofwel MIR die buitenlands gediplomeerde artsen cursussen en studie materiaal biedt om te kunnen voorbereiden op de toetsen. Die organisaties hebben wij jammer genoeg in Nederland nog niet. Dat is ook de reden waarom wij het initiatief hebben genomen om een vereniging voor de buitenlands gediplomeerde arts in Nederland te stichten.

Ā 

ONZE MISSIE

Door middel van onze website en leden willen wij informatie verstrekken en mensen samenbrengen. Contacten maken waarbij wij de gelegenheid krijgen om kennis, ervaring en contacten kunnen uitwisselen. Waar wij door middel van onze persoonlijke ervaring elkaar advies zullen geven, motiveren en helpen om goede resultaten in de toetsen te halen, en last but not least op de arbeidsmarkt te komen. Want als VBGA streven wij naar een zoveel mogelijke inclusieve arbeidsmarkt, wat uiteindelijk ook resulteert in een inclusieve gezondheidszorg. Iets wat de Nederlandse gezondheidszorg uiteindelijk ten goede komt!

Ons doelĀ is onze (toekomstige) leden een zo goed mogelijk resultaat te kunnen laten behalen in de assessment procedure, een snellere doorlooptijd van het assessment en uiteindelijk het belangrijkste van allemaal: kansen vergroten op de arbeidsmarkt. Uiteindelijk streven we naar een zo inclusief mogelijke arbeidsmarkt en gezondheidszorg!

Er is een hele tijd een groep geweest die buitenlandse artsen Ć©Ć©n ā€“ op- Ć©Ć©n hebben geholpen. Informatie doorgestuurd, langdurige telefoon gesprekken, skype sessies of bijeenkomsten en het vergt heel veel tijd. Het is ook zo dat niet iedereen over dezelfde informatie beschikt en sommigen weten niet eens dat wij bestaan. Dat brengt lastige consequenties met zich mee. Mensen die onvoorbereid toetsen gaan afleggen en vervolgens lange coschappen periodes moeten doorlopen. Dat is gewoon jammer en kan beterā€¦

Bestuurleden

Sabine Fonderson

Voorzitter
Sabine komt oorspronkelijk uit Kameroen en is getogen in Milton Keynes, Engeland. Zij is in 2007 afgestudeerd als basisarts in het LUMC. Na het behalen van haar diploma is ze teruggegaan naar Engeland en heeft als spoedeisende hulp arts gewerkt in Schotland. Na 10 jaar is zij terug naar Nederland gekomen en is sinds 2023 huisarts. Sabine heeft haar eigen huisartspraktijk bij Hoogvliet en werkt aan een onderzoek over luchtvervuiling en luchtwegproblemen bij kinderen.

Vlada Chernova

Secretaris
Vlada komt uit OekraĆÆne. Zij is in 2016 afgestudeerd als basisarts aan Dnipropetrovsk medical academy in OekraĆÆne. Na het behalen van haar diploma is ze naar Nederland gekomen voor de liefde. Zij heeft 2 jaar als ANIOS neurologie gewerkt. Sinds 2021 is ze werkzaam als arts onderzoeker in LUMC.

Regien van de Ven

Penningmeester
Regien van de Ven zit sinds 2021 in het bestuur van de VBGA. Zij werkt al heel lang bij de Universiteit Utrecht waarvan bijna twintig jaar in de financiƫle administratie en is dol op cijfers, lijstjes en heldere overzichten.

Yasmin Mohamed

Algemeen bestuurslid
Yasmin is in Nederland geboren en getogen, en heeft geneeskunde gestudeerd in Ankara, Turkije. Na het behalen van haar diploma heeft ze in 2023 de assessmentprocedure voltooid om zich als BIG-geregistreerd arts te kwalificeren. Momenteel werkt ze als ANIOS Longgeneeskunde in het Haga ziekenhuis.

Diana Iloska

Algemeen bestuurslid
Diana komt uit Noord-Macedoniƫ. Zij heeft in 2022 haar geneeskundestudie aan Goce Delcev Universiteit in Shtip, Noord-Macedoniƫ afgerond. Zij heeft daar twee jaar in Noord als president van een geneeskundestudentenvereniging. Zij is in april 2023 naar Nederland gekomen en is nu bezig met de assessmentprocedure om als BIG-geregistreerde arts te kunnen werken.

Paul Herfs

Adviseur VBGA
Paul is als (gast)onderzoeker verbonden aan een onderzoeksschool van de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit Utrecht die zich bezighoudt met migratieonderzoek. In 2009 is hij aan de Universiteit Utrecht gepromoveerd op een onderzoek met de titel ā€œBuitenlandse artsen in Nederlandā€. Hij was tevens projectleider van de groep auteurs die verantwoordelijk was voor de totstandkoming van het boek ā€œHoe zit het met staan?ā€.