“Neem niet aan dat een specialisme hetzelfde is hier in Nederland als in je land van herkomst”

Uw naam en achternaam: Andrea G. Monroy Gonzalez   

Positie en specialisme(aios/specialist/basisarts): AIOS Radiologie

Bent u gepromoveerd: Ja

Waar komt u vandaan en waarom heeft u ervoor gekozen om naar Nederland te komen? Wat was uw specialisme in het land van herkomst?

Mijn naam is Andrea G. Monroy Gonzalez, en ik ben geboren en getogen in Mexico-Stad. Ik heb geneeskunde gestudeerd aan de Nationale Autonome Universiteit van Mexico te Mexico-Stad. Deze universiteit heeft een uitwisselingsprogramma met de Rijksuniversiteit Groningen, waardoor ik in 2013 naar Nederland kwam om een onderzoeksstage te doen op de cardiologieafdeling van het UMC Groningen. Na de periode van 6 maanden van de onderzoeksstage ging ik terug naar Mexico, waar ik mijn artsdiploma ontving. Vervolgens ben ik terug naar Nederland gekomen om mijn promotieonderzoek te verrichten.

Wanneer heeft u het assessment procedure afgerond en met welk resultaat?

Ik heb het assessment procedure in het najaar van 2019 afgerond. Vervolgens  moest ik nog 3 maanden onder supervisie werken.

Wat is uw werk ervaring tot op heden in Nederland?

Na het assessment heb ik 3 maanden onder supervisie op de Chirurgie afdeling van het UMCG gewerkt. Vervolgens werkte ik als ANIOS op de Cardiologie afdeling van het Scheper Ziekenhuis, in Emmen. Tot op heden volg ik de opleiding tot Radioloog in het UMCG.

Hoe heeft u besloten om te specialiseren in uw huidige specialisme? Wat zijn de aantrekkelijke kanten van uw specialisme? Als u na uw immigratie naar Nederland van specialisme veranderd bent, wat waren de overwegingen om dat te doen?

Ik heb altijd interesse gehad in beeldvormende technieken van het hart. Tijdens mijn PhD heb ik verschillende beeldvormingstechnieken bestudeerd. Ik vond het echt indrukwekkend dat alle verschillende technische ontwikkelingen zoals MRI, CT, PET en SPECT kunnen helpen in het assessment van klinische patiënten. Daardoor wil ik radioloog/nucleaire geneeskundige worden (in Nederland om nucleaire geneeskundige te worden moet je de opleiding tot radioloog volgen en na 3 jaar differentiëren). 

Wat moet een buitenlandse arts die interesse heeft in uw specialisme doen om zijn/haar kans te verhogen voor een opleidingsplek?

Onderzoek en klinische ervaring was ruim besproken tijdens mijn sollicitatiegesprek. Ik ben van mening dat als je ervaring in allebei hebt, de kans vele mate groter is om in aanmerking te komen voor een opleidingsplek.

Wat was de grootste uitdaging die u tegen kwam als buitenlandse arts in Nederland? Wat heeft u deze uitdagingen zelf aangepakt?

De taal is en blijft de grootste uitdaging. Wanneer er in de kliniek zich een chaotische situatie voordoet, dan herhaal ik vaak de woorden van mijn collega om zeker te weten dat de informatie goed is overgebracht. Zodoende voorkom ik misverstanden tijdens de ingewikkelde taken. Hierbij is laagdrempelig vragen stellen ook belangrijk.

Wat vindt u het leukst aan het werk als arts in Nederland?

Er is een goed teamwork vanwege verminderde hiërarchie. Zelfs de patiënt kan heel betrokken zijn in zijn behandeling .

Heeft u nog een advies voor de buitenlandse artsen die net begonnen zijn met hun carrière in Nederland?

Probeer om uitgebreide ervaring te krijgen. Korte stages in verschillende plekken waar je interesse ligt zou je helpen om te beslissen wat beter voor jou is. Neem niet aan dat een specialisme is hetzelfde hier in Nederland als in je land van herkomst.

Delen:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Nieuw