Olta Gishti, 34 jaar oud, Albanië, AIOS oogheelkunde
Waar komt u vandaan en waarom heeft u ervoor gekozen om naar Nederland te komen? Wat was uw specialisme in het land van herkomst?
Ik kom uit Albanië. Ik ben naar Nederland gekomen voor een masterstudie en daarna ben ik gebleven om mijn promotie af te ronden. Ik was basisarts in Albanië.
Wanneer heeft u de assessment procedure afgerond en met welk resultaat?
In 2015 heb ik het afgerond en heb 3 maanden onder supervisie gekregen als advies.
Wat is uw werk ervaring tot op heden in Nederland?
- Promovenda in het EMC
- Postdoc epidemiologie EMC
- ANIOS Oogheelkunde, Haga Ziekenhuis, Den Haag
- AIOS Oogheelkunde, Het Oogziekenhuis Rotterdam
Hoe heeft u besloten om te specialiseren in uw huidige specialisme? Wat zijn de aantrekkelijke kanten van uw specialisme? Als u na uw immigratie naar Nederland van specialisme veranderd bent, wat waren de overwegingen om dat te doen?
Sinds kinderleeftijd wou ik oogarts worden. Ik ben tijdens mijn studie in Albanië niet van mening veranderd. Toen ik in Nederland kwam heb ik de promotie ook op oogheelkunde en kindergeneeskunde gebied afgerond en heb daarna meteen gesolliciteerd voor een baan als AIOS Oogheelkunde. Ik ben aangenomen bij mijn eerste sollicitatie gesprek, maar moest van mijn opleiders minimaal 6 maanden klinische ervaring opdoen voordat ik met de opleiding mocht starten.
Hard werken en vertrouwen hebben in jezelf. Als je een droombaan hebt, kan je het bereiken als je ervoor gaat. Het lijkt aan het begin als een lange tunnel zonder einde, maar voordat jullie het weten krijg je de benefits van het harde werk terug.
Wat moet een buitenlandse arts die interesse heeft in uw specialisme doen om zijn/haar kans te verhogen voor een opleidingsplek?
Interesse aantonen in het specialisme. Je moet laten zien dat oogheelkunde jouw droombaan is. Jouw CV opbouwen is ook zeer belangrijk. Onderzoek doen of hebben gedaan, wordt ook gewaardeerd. Klinische ervaring in de neurologie en/of interne geneeskunde is ook een pluspunt.
Wat was de grootste uitdaging die u tegenkwam als buitenlandse arts in Nederland? Hoe heeft u deze uitdagingen aangepakt?
De taal leren was de grootste uitdaging voor mij. Daarnaast de examens (red.: assessment) afronden was ook best moeilijk. Ik ben gestructureerd geweest met studeren om op korte termijn de taal en de examens te kunnen afronden.
Wat vindt u het leukst aan het werk als arts in Nederland?
De respect die je krijgt van de patiënten.
Heeft u nog een advies voor de buitenlandse artsen die net begonnen zijn met hun carrière in Nederland?
Hard werken en vertrouwen hebben in jezelf. Als je een droombaan hebt, kan je het bereiken als je ervoor gaat. Het lijkt aan het begin als een lange tunnel zonder einde, maar voordat jullie het weten krijg je de benefits van het harde werk terug.