”Het komt goed! Een dipje is geen probleem, maar doorzetten is essentieel!”

Uw naam en leeftijd: Wellington Candido, 31 jaar

Positie en specialisme: AIOS Interne Geneeskunde

Bent u gepromoveerdNee, wel een onderzoeksmaster gedaan.

Waar komt u vandaan en waarom heeft u ervoor gekozen om naar Nederland te komen?

Ik kom uit Brazilië, maar ben eerst gekomen voor een uitwisselingsjaar (onderzoek) en 3 jaar later teruggekomen voor familievorming.

Wat was uw specialisme in het land van herkomst?

Basisarts.

Wanneer heeft u de assessment procedure afgerond en met welk resultaat?

Augustus 2018: advies 6 maanden coschappen, maar is uiteindelijk 1 jaar bij de Rijksuniversiteit Groningen geworden. Terwijl ik op het eerste blik niet heel blij was met het feit dat ik langer coschappen moest lopen, heeft mij dat geholpen om het zorgsysteem beter te begrijpen en op een rustige manier het ziekenhuis te leren kennen.

Wat is uw werk ervaring tot op heden in Nederland?

ANIOS Interne Geneeskunde in Emmen van jan/2020 tot mei/2021.
AIOS Interne Geneeskunde bij het UMCG van jun/2021 tot heden
.

Hoe heeft u besloten om te specialiseren in uw huidige specialisme? Wat zijn de aantrekkelijke kanten van uw specialisme? Als u na uw immigratie naar Nederland van specialisme veranderd bent, wat waren de overwegingen om dat te doen?

Tijdens mijn studie in Brazilië besefte ik dat Interne (Geneeskunde) alles had waar ik op zoek naar was toen ik geneeskunde ging studeren. Verschillende soorten van patiënten, ziektes en behandelingen. Patiëntcontact is een belangrijk deel van het werk en de mogelijkheid om palliatieve zorg te combineren met de algemene zorg spreekt mij aan.

“De regels (voor in opleiding te komen) zijn hetzelfde voor jou als voor iemand die geboren en getogen is in Nederland.”

Wat moet een buitenlandse arts die interesse heeft in uw specialisme doen om zijn/haar kans te verhogen op een opleidingsplek?

  • Beginnen als ANIOS, op deze manier kun je zeker weten of interne geneeskunde de juiste keuze voor jou is. Een specialisme in je eigen land kan anders zijn dan hier in Nederland.
  • Eerlijk aan jezelf vragen: wil ik het leven van een internist voor mezelf? Denk aan (nacht)diensten tot je met je pensioen gaat, complexe patiëntenzorg, ziekenhuisbureaucratie.
  • Inventariseren hoe veel onderzoekservaring nodig is in de regio dat je wil solliciteren. Vragen aan de AIOSsen voor tips. In sommige regio’s is bijna iedereen gepromoveerd, in andere regio’s blijft het een soort van 50-50%.
  • Plan een oriënterend gesprek met opleiders om advies te vragen (dit is best wel normaal in Nederland, gewoon zeggen: “Ik wil internist worden, wat moet ik doen?”)

Wat was de grootste uitdaging die u tegenkwam als buitenlandse arts in Nederland? Hoe heeft u deze uitdagingen zelf aangepakt?

  • Taal: thuis spreek ik alleen Nederlands, ik kijk Nederlandse televisie en toch merkte ik aan het begin op de werkvloer dat ik met name bij ouderen (meer) mijn best moest doen. Ik heb tijdens mijn ANIOS een logopedietraining gedaan om mijn uitspraak te verbeteren. Dat heeft mij geholpen om mezelf beter verstaanbaar te maken en het was een plus op mijn CV.
  • Manier van werken: tijdens de erkenningsprocedure heb ik een onderzoeksmaster gedaan en buiten het ziekenhuis gewerkt (horeca/winkels), wat mij heeft geholpen om de werksfeer beter te begrijpen in Nederland, wat mij later heeft geholpen tijdens mijn semi-arts en ANIOS-tijd. Wees open, zeg maar wat je niet begrijpt, zeg maar wat je denkt. En heel belangrijk, leer om mee te gaan met het systeem. Je kan de manier van werken van een (Nederlands) ziekenhuis niet veranderen, jij bent hier en wil een succesvolle carrière bouwen, meewerken is (dus) essentieel!

Wat vindt u het leukst aan het werk als arts in Nederland?

  • Werkuren: in vergelijking met Brazilië werk ik minder uren, dus heb ik meer tijd voor mezelf en mijn familie.
  • Het systeem werkt! Ik vind het heel fijn om te zien hoe goed het systeem ingericht is, zoals de snelheid van onderzoeken, het multidisciplinaire team binnen en buiten het ziekenhuis, goede nazorg zoals thuis -en buurtzorg.
  • Contact met patiënten: de patiënten hebben geen probleem met het feit dat ik een andere achtergrond heb dan mijn Nederlandse collega’s. Soms zijn ze wel nieuwsgierig naar waar ik vandaan kom, maar dat wordt altijd een leuk gesprek. 

Heeft u nog een advies voor de buitenlandse artsen die net begonnen zijn met hun carrière in Nederland?

  • Leer zo snel mogelijk over het systeem (hoe werkt het ziekenhuis/zorginstelling/eerste lijn zorg).
  • Hoe komt iemand in opleiding? De regels zijn hetzelfde voor jou als voor iemand die geboren en getogen is in Nederland. Opleidingsplekken zijn beperkt en bij sommige moet je per se promoveren en enkele jaren ANIOS(werk) doen, maakt niet uit of je een buitenlandse arts bent of niet!
  • Het komt goed! Een dipje is geen probleem, maar doorzetten is essentieel!
  • Wees open, in Nederland zijn er veel verschillende specialisme die misschien niet in je land van herkomst voorkomen.
  • Op dit moment zijn er veel specialisten in sommige gebieden! Misschien is het handig om (vantevoren) te kijken voordat je een specialismerichting kiest.
Delen:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Nieuw